• Rozmiar czcionki

  • Wysoki kontrast

Przed-smaki wielkanocnych pyszności w SP Drzemlikowice

czwartek, 05.04.2018 - 09:04

Hmmm... mniam, pycha, super! – To tylko niektóre pomruki, które słychać było podczas degustacji potraw wielkanocnych, którą 28 marca zorganizował Samorząd Uczniowski w Szkole Podstawowej im. Kazimierza Górskiego w Drzemlikowicach.

Tego bowiem dnia w sali gimnastycznej każda klasa urządziła własny stół świąteczny, nie tylko zaopatrując go w bardziej i mniej tradycyjne potrawy, ale także dekorując go stosownie do okazji i fantazji. Królowały oczywiście malowane jajka, babki, mazurki i wędliny. Ale najbardziej wabił ciepły żurek, który roznosił swój zapach po całej sali przyciągając smakoszy tej staropolskiej potrawy.
Zanim jednak przystąpiono do pałaszowanie wszystkiego, co się na stołach znalazło, Samorząd przypomniał, jaki sens i cel mają te święta oraz tradycje z nim związane. Nie pominięto śmigusa-dyngusa, co dało się także odczuć, bo w trakcie prezentacji wszyscy uczniowie zostali lekko stopieni wodą z sikawek.

Artystyczną część spotkania zapewnili uczniowie klas 2 i 3 wykonując ludowe piosenki i tańce. Ale folklorystycznego kolorytu nadały środowej imprezie także stroje, w które ubrani byli uczniowie. Nawiązywały one do tego, co nosiło się na staropolskiej wsi.

Spotkanie było też okazją do uhonorowania uczniów, którzy brali udział w konkursach o tematyce wielkanocnej. Jury przyznało trzy równorzędne nagrody za najpiękniejszy świąteczny stroik. Otrzymali je: Sebastian Bielecki (kl.1), Dominika Tatar (kl.5) i Weronika Okrojek (kl.5). Wyróżniono też Weronikę Kuriatę (kl.4) i Natalię Wójcik (kl.0) za udział w ogólnopolskim konkursie na wielkanocną kartkę dla hospicjum.

Na koniec dyr. Agnieszka Fabisiak złożyła wszystkim świąteczne życzenia, a także podziękowała dzieciom, nauczycielom i rodzicom za przygotowanie tak uroczystego dnia.

„Drzemlik”, fot. archiwum SP Drzemlikowice